Вести

Лазић: Историјски буџет општине Мали Иђош

Председник општине Мали Иђош, Марко Лазић, изјавио је да је буџет за 2019. годину реалан, уравнотежен и развојни, истовремено и рекордан , “тежак” преко милијарду динара, да је резултат политике одговорног понашања према грађанима која се спроводи последњих година, те да ће ове године, у развој комуналне инфраструктуре бити инвестирано 3,5 милиона евра, пре свега захваљујући доброј сарадњи са Владом АП Војводине која је донела одлуку да из покрајинског буџета општини Мали Идош одобри 405.000.000 динара.

“Буџет је недвосмислено усмерен на улагање у капиталне пројекте, али не на штету других важних социјално економских сегмената. Он је пре свега социјално одговоран и брине о потребама већине малоидјошана”, казао је Лазић.

Он је навео да је предложено да буџет износи преко милијарду динара, и да се први пут у дугој историји општине дешава да буџет премаши милијарду динара.

“Све то је резултат добре сарадње , по вертикали, са покрајинскиом Владом, која има разумевања и која несебично дели са локалом, који индиректно ужива бенефите економског опоравка земље, а која је почела оног тренутка када је, тада премијер, а сада председник Александар Вучић храбро кренуо у спровођење тешких економских мера. Тиме показујемо да приче о децентрализацији нису само приче. Према правилнику који је направила радна група, дељен је новац по општинама и тиме је посебно вођено рачуна, да се неке неправде према грађанима из претходног периода исправе, рекао је председник општине Мали Иђош и председник Месног одбора Српске напредне странке у Ловћенцу Марко Лазић.

Председник општине каже да ове године треба да да буде уплаћено 202 милиона, а 2020. године још толико. Радови ће почети у септембру или најкасније октобру, да за изградњу пречистача није потребно више од четири месеца , те се очекује да ће почетком идуће године, таман када легне друга транша новца, пречистач бити у функцији.

Да би био у пуној функцији мора се изградити комплетна канализациона мрежа за сва три села, Фекетић, Ловћенац и Мали Идјош, укупно око 15 километара магистралног вода. Тако би био елиминисан и велики екололошки проблем који праве септичке јаме, које су у готово свим двориштима. Још већи је проблем тиме јер су бунари , са некада пијаћом водом, претворени у јаме за отпад.- објашњава Лазић.

Дотрајалост водоводне мреже, старе преко педесет година, председник општине је означио као следећи велики проблем који треба под хитно решавати , како не би дошло до угрожености здравља људи који живе у насељеним местима.

“Урађени су пројекти за замену водоводне мреже у насељима Фекетић и Ловћенац. Издате су и грађевинске дозволе. Пројекат за Мали Иђош приводи се крају па се ускоро очекује и издавање грађевинске дозволе. Вредност пројекта је 5 милиона динара и финансира се из општинског буџета. Урађен је пројекат пречистача за воду, има их 12 - по један, поред сваког бунара. Тако да ћемо ускоро у свим местима на славини у сваком домаћинству имати малу еко чесму”- вели Лазић.

Уређују се школе, спортске хале, а за реконструкцију зграде за основце, у Малом Иђошу, уложена су три милиона динара, од новца покрајинске Владе, док је тренутно у току санација школе у Ловћенцу вредна 5,5 милиона динара. Из текућих буџетских резерви Влада Србије издвојила је крајем прошле године 25 милиона динара за опремање ЈП „Комунал”, односно куповину три трактора, за сваку месну заједницу општине по један (трактори ће послужити код чишћења снега, кошења траве и одржавања јавних површина-све за шта је задужено јавно предузеће), као и изградњу трафостанице и надзор изградње пречистача отпадних вода.

“Бринемо и о правилном развоју младих и бринућемо о фискултурним салама у основним школама. Потребно је време, али се нећемо зауставити док свако школско дете не буде имало услове за бављење спортом у школама”, рекао јеЛазић

Према речима председника општине желе да расту још боље и још више, а да би се то десило, привреда мора да буде конкурентнија. Лане су успели сопствене приходе, у буџету, повећају за 6,9 посто па то и надаље остаје задатак,то је резултат увећаног плана од прихода пореза на имовину, локалних административних такси, боравишне таксе, накнаде за заштиту и унапређење животне средине, доприноса за уређивање грађевинског земљишта, закупа непокретности у својини, закупа грађевинског земљишта, прихода од новчаних казни.

“Прошли смо кроз тешке периоде, али будите сигурни да док нас води председник Александар Вучић никада више Србија неће бити земља у којој кад увече легнете не знате шта вас сутра чека. Он то неће дозволити и ми сви заједно морамо му помоћи да настави да од Србије прави економски јаку и стабилну државу”, рекао је Лазић.