Вести

ОБЕЗБЕЂЕНА СРЕДСТВА ЗА ИНФРАСТРУКТУРНО ОПРЕМАЊЕ РАДНЕ ЗОНЕ У МАЛОМ ИЂОШУ

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић уручио је данас у Покрајинској влади уговоре о суфинансирању инвестиционих пројеката у индустријско-пoсловним зонама, у вредности од 230 милиона динара, представницима општина Мали Иђош и Нови Бечеј.

Укупна вредност инвестиција износи око 288 милиона динара, а Покрајинска влада определила је средства за прва два пројекта у две локалне самоуправе, док је у плану потписивање уговора за још четири пројекта у три локалне самоуправе.

„Мера подршке за инвестиционе пројекте у индустријско-пословним зонама донела је знатне резултате када говоримо о стварању здравог пословног амбијента за привлачење домаћих и страних инвестиција, а најважније је отварање нових радних места“, поручио је Софић и најавио да се у Новом Бечеју већ очекује отварање погона две компаније – америчке и белгијске, док ће у Малом Иђошу инвестирати мађарска компанија.

Како је Софић рекао, реч је о америчкој компанији „Ecor Global“, која се бави производњом еколошких плоча од пољопривредних остатака, а изградња погона подразумева улагање вредно више од 70 милиона евра и најмање 100 нових радних места. Белгијска комапнија „Somnis Bedding“, која се бави производњом душека, инвестираће преко 10 милиона евра, а само у првој фази очекује се запошљавање 120 радника, док је у Малом Иђошу најављена изградња погона за производњу електрода компаније „Јастреб“, која ће уложити 11,5 милиона евра и отворити 140 нових радних места.

Према речима секретара Софића, комисија за вредновање пројеката изабрала је шест пројеката и преузела реализацију јавне набавке за извођаче радова.

„Због рокова у поступку јавне набавке завршен је део набавки и данас потписујемо тројне уговоре са извођачима и представницима општина Нови Бечеј и Мали Иђош, а у наредном периоду очекује нас потписивање уговора за два пројекта у Темерину и по један у Руми и Зрењанину“, казао је Софић.

Опредељена средства усмерена су за инфраструктурно опремање радне зоне у Малом Иђошу и изградњу дела саобраћајнице у индустријској зони „Излаз“ у Новом Бечеју.

извор: region.vojvodina.gov.rs