Вести

Октобар - месец борбе против рака дојке

У циљу подизања свести јавности и едукације о значају превенције рака дојке, у Србији се месец октобар обелезава као месец борбе против рака дојке.

Према подацима, рак дојке је најраспрострањеније малигно обољење код жена у Србији.

Од рака дојке у нашој земљи сваке године оболи приближно 4000 жена, а око 1600 жена изгуби битку са овом болешћу.

Превенција и рано откривање су најуспешније оружје у борби против рака дојке. Охрабрује чињеница да је рак дојке у великом броју случајева излечив уколико се открије на време. Захваљујући организованим програмима скрининга, усмереним на рано откривање рака дојке и благовременој примени адекватног лечења, у већини развијених земаља, у последњој деценији се бележи значајан пад морталитета.

Крајем 2012. и почетком 2013. год. у великом броју градова у Србији започети су скрининг дојке, дебелог црева и грлића материце. Едукацијом жена о значају превенције рака дојке и редовних прегледа, мобилише се целокупна заједница у јединствен одговор на овај изазов.

Сходно томе, Унија жена из општине Мали Иђош кренула је у кампању освесћавања жена поводом превенције рака дојке. У сарадњи са општинским одбором, излепили смо плакате на свим местима за јавна оглашавања у насељима Фекетић, Мали Иђош и Ловћенац, као и у здравственим установама.

Воли се.

Прегледај се.

Буди здрава.

Унија жена СНС ОО Мали Иђош

 

Погледајте галерију слика