Вести

Оптички интернет у Малом Иђошу

Са циљем поспешивања телекомуникационих капацитета општине и обогаћивања понуде корисницима, у сва три села (Мали Иђош, Ловћенац, Фекетић) уводиће се оптички интернет. У току је израда плана трасе проласка оптичких каблова након чега ће бити започети радови на инфраструктури.

Председник општине Мали Иђош, Марко Лазић, истакао је да је ово, поред изградње комплетне канализационе мреже као и бројних реконструкција, још једна у низу великих инвестиција које ће се реализовати на територији општине и још један искорак ка њеном осавремењавању а све са циљем да се суграђанима пруже најбољи услови за живот у њој.

Оптички кабл се користи у телекомуникацијама за пренос сигнала. Преносни медијум је оптичко влакно, а информација се преноси путем светлости. У Србији се највише користе оптички каблови капацитета од 6 до 240 оптичких влакана. На уласку у оптичко влакно електрични сигнал се конвертује у светлост помоћу светлеће или ласерске диоде, а на пријему се претвара поново у електрични сигнал помоћу фотодиоде. Neke od његових многобројних предности су њихове далеко мање димензије у односу на бакарне каблове, могућност преноса велике количине информација, мало слабљење сигнала што дозвољава домете и до 200 км без појачања сигнала, мања тежина по дужном метру, све нижа цена, лакше полагање како у земљу, тако под воду, на стубове или далеководе...

Извор: vojvodinauzivo.rs